Adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók ellenőrzése

Szerdán egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium az érintett pénzügyi szervezetekkel az új közfelügyeleti hatóságról. A tervek szerint idén júliusban felálló szervezet a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet – közölte az NGM.

Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselőinek bevonásával történik – olvasható a tárca közleményében.

Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy azok a vállalkozók, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, mindenkor megbízható minőségű munkát kapjanak a szakértőktől. A nemzetgazdasági tárca közfelügyeleti funkcióinak kiterjesztése éppen ezt a célt szolgálja. A megfelelő szakmai színvonalú és etikus módon eljáró könyvelőknek, adótanácsadóknak így nincs mitől tartaniuk, sőt ők lesznek e folyamat nyertesei, hiszen a közfelügyelet kiszűri a kontárokat a piacról – ígéri a minisztérium.

A könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzésének feladatát látja majd el a közfelügyelet. A kritikus területeken gondoskodna a folyamatos szakmai felügyeletről, célzott ellenőrzéseket és megfelelő szankciókat alkalmazna. Mindezt nem a hazánkban működő 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást, és a bevallásokat.

Az új közfelügyelet feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elősegítik a rendeltetésszerű joggyakorlást.

A cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen – és ami legalább ennyire fontos – etikusan járjanak el. Az adócsalások megvalósítása és a pénzügyi visszaélések elkövetése a közlemény szerint szoros kapcsolatban van azzal, hogy jelenleg hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése.

« Vissza a többi bejegyzéshez